Здоровій людині можна їсти буряки щодня. Крім усього іншого, вона має заспокійливий ефект. Вживаючи буряки ближче до вечора, можна зняти наслідки денного стресу та покращити якість сну..
У продукту невисока калорійність – 43 ккал на 100 г. У ньому практично немає жирів (0,1 г), міститься трохи білка (1,5 г) та вуглеводів (8,8 г). Завдяки цьому буряк хороший при схудненні, якщо грамотно вбудувати його в раціон.
Незважаючи на невисоку калорійність, буряк володіє досить високим глікемічним індексом і містить багато цукру. Це варто враховувати і тим, хто дотримується дієти контролю ваги. З обережністю вживати буряки рекомендується при хворобах шлунково-кишкового тракту.
Обмежити буряк у раціоні потрібно при сечокам'яній хворобі, схильності до печії та здуття живота, нирковій недостатності, цукровому діабеті. Краще виключити з меню цей овоч і пацієнтам із гіпотонією, оскільки буряк може спричинити безконтрольне зниження тиску. Крім того, у буряках міститься багато хлору.
Є ще так звані повільні овочі: морква, буряк та інші коренеплоди зазвичай перетравлюються приблизно протягом 50 хвилин. Для крохмалистих коренеплодів, таких як картопля, разом з мускатним гарбузом, артишоками, солодкою картоплею, кукурудзою, організму потрібно 1 годину, щоб їх переварити.